Riverhouse Niagara / Zerafa Studio

first_imgCopyHouses•Niagara Falls, Canada Architects: Zerafa Studio Area Area of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/38998/riverhouse-niagara-zerafa-studio Clipboard Photographs:  Tom Arban Text description provided by the architects. The principal feature of the 1.85 acre site fronting the Niagara River just upstream from the Horseshoe Falls is the long unobstructed river views across the full 164 ft width of the property. The 4700 sq.ft of interior living space and 1200 sq.ft of covered terrace were crafted to embrace this feature and find a balance between the relative transparency encouraged by the views and the privacy concerns of the owners. Save this picture!© Tom ArbanRecommended ProductsLightsLouis PoulsenLamps – AJ CollectionPorcelain StonewareCosentinoSurfaces – Dekton® Chromica CollectionPorcelain StonewareCeramiche KeopeCeramic Tiles – BackRenders / 3D AnimationAUGmentectureAugmented Reality Platform – AUGmentecture™The house is comprised of three distinct horizontal volumes. The building’s north south massing is defined by 2 overlaid rectangular shells within which the glass, cedar and granite clad volumes for the interior living spaces are placed and a series of voids create covered exterior terraces. The shells are clad in silver metal panel and are mostly opaque to provide privacy from adjacent properties to the north and south. The open east and west ends of the shells reveal the River and garden views. All exposed interior surfaces of the shells are lined with t&g cedar siding to provide a warm interior transitional environment. The ground floor shell floats 3 ft above the ground elevation to accommodate the long horizontal views to the River across the primarily flat site and give the building a delicate footprint in the landscape. The upper level shell is offset from the one below to create an exposed roof terrace to the north and a dramatic 17 ft cantilever to the south. The large cantilevered volume creates a covered entry to the garage area. The third volume clad in charcoal quartzite is a single story shell that slips under to support the cantilever and extends west into the rear garden. Save this picture!© Tom ArbanThe ground floor is comprised of two primary program groups separated by an east west glazed circulation space that bisects the house and extends the river views through to the rear garden. Save this picture!© Tom ArbanThe service and ancillary spaces, garage, storage, guest suite and access to the basement level area contained within a single-story bar that runs east to west to minimize the obstruction of views. Save this picture!© Tom ArbanThe primary living spaces are distributed in a linear bar across the width of the site to maximize exposure to river views. The home office, kitchen/dining room and double height living room extend the full width of the north south bar to mediate the front and rear gardens and establish a strong visual connection to the outdoors. Save this picture!© Tom ArbanThe more private spaces including an expansive master suite, two additional bedrooms with ensuite bath and laundry facilities are distributed in a parallel bar on the second floor accessible by a dramatic sculptural stair. The master suite extends the length of the River view façade bridging across the circulation space below and extending out to a large covered terrace. Save this picture!© Tom ArbanThe kitchen by Bulthaup Toronto features a combination of grey aluminum and kaolin laminate faced cabinetry with the integrated “multi-function” glass wall system.

The kitchen counters are engineered quartz and st. stl with integrated sinks and wet areas along with an 8′ long island unit with a walnut veneer slab breakfast bar. Save this picture!© Tom ArbanThe custom designed  “museum” stair was engineered and fabricated locally of steel-reinforced maple and has a furniture-grade walnut finish and structural glass railing.Save this picture!© Tom ArbanProject gallerySee allShow less2012 Yeosu Pavilion proposal by PTAArticlesBaton Rouge Library / Trahan ArchitectsArticles Share “COPY” Canada Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/38998/riverhouse-niagara-zerafa-studio Clipboard ArchDaily CopyAbout this officeZerafa StudioOfficeFollowProductsStoneConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesHousesNiagara FallsCanadaPublished on October 29, 2009Cite: “Riverhouse Niagara / Zerafa Studio” 29 Oct 2009. ArchDaily. Accessed 12 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – Talis SVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ Solid ColorPartitionsSkyfoldRetractable Walls – Stepped & Sloped SpacesDining tablesZeitraumWood Table – TautBathroom AccessoriesBradley Corporation USARoll Towel Dispenser – Electronic TouchlessWoodLunawoodThermowood FacadesAluminium CompositesSculptformClick-on Battens in Victoria GardensMetal PanelsLongboard®Metal Ceilings – DauntlessWoodStructureCraftEngineering – Mass TimberPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsPerforated Facade PanelFiber Cements / CementsDuctal®Rainscreen Cladding Panels for Lightweight Facades in Apartment BlockBricksAcme BrickModular Size BrickMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Photographs Houses 2009 Riverhouse Niagara / Zerafa Studio Riverhouse Niagara / Zerafa StudioSave this projectSaveRiverhouse Niagara / Zerafa Studio Area:  464 m² Year Completion year of this architecture project Projects “COPY” Save this picture!© Tom Arban+ 31 Sharelast_img read more