Azaleas Housing Complex / estudioLZ

first_imgArchDaily Manufacturers: AutoDesk, Blangino, Cerámica Santiago, Deca, Ducasse, FV, Jhonson, Masisa, Piazza, Procor Group, Trimble, ferrum Photographs:  Gonzalo Viramonte Manufacturers Brands with products used in this architecture project Projects Year:  Save this picture!© Gonzalo Viramonte+ 39Curated by Clara Ott Share “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/945302/azaleas-housing-complex-estudiolz Clipboard Azaleas Housing Complex / estudioLZ CopyHousing•Villa Allende, Argentina Argentina Area:  450 m² Year Completion year of this architecture project Architects: estudioLZ Area Area of this architecture project Azaleas Housing Complex / estudioLZSave this projectSaveAzaleas Housing Complex / estudioLZ Photographs ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/945302/azaleas-housing-complex-estudiolz Clipboard Pablo Lorenzo Design Team:Pablo Lorenzo, Ana Laura Rivas, Guadalupe Navarro, Florencia Sanchez Bono, Emilia Bonetti, Francisca Rosa, Celeste Miret, Agostina Tavella, Mariano VillafañeClients:HABITARE SRL Engineering:Marcelo BonafeCity:Villa AllendeCountry:ArgentinaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Gonzalo ViramonteRecommended ProductsWoodLunawoodThermowood FacadesWoodAccoyaAccoya® Cladding, Siding & FacadesWoodEGGERLaminatesSkylightsJansenRoof Glazing – VISSText description provided by the architects. Azaleas is a housing complex consisting of 7 2-bedroom units and a shared swimming pool. It is located on a 600 sqm plot in the northern central area of ​​the city of Villa Allende. It is an urban environment in constant renovation and mostly residential, with single-family housing prevailing. Its location is privileged due to its proximity to the city’s service infrastructure and shops.Save this picture!© Gonzalo ViramonteSave this picture!AxonometricaSave this picture!© Gonzalo ViramonteThe units are 63 sqm each and generated on two floors, on the upper level the private area with 2 bedrooms and 1 bathroom, and on the ground floor the social area, kitchen, dining room, living room, toilette, expansion to the outside, garage for one vehicle and barbecue.Save this picture!© Gonzalo ViramonteSave this picture!© Gonzalo ViramonteRegarding the genesis of the project, the idea is to recover the experience of the typical single-family house of the neighborhood, taking it to a possible scale and recovering the essential archetypes that shape a way of living architecture.Save this picture!© Gonzalo ViramonteSave this picture!General PlanSave this picture!© Gonzalo ViramonteThe geometry is articulated according to functional need, generating a dialogue between light and shadow that gives it a dynamic spatial perception according to the time and the season. The spaces are oriented seeking privacy from the other units, trying to gain a lot of natural light and generating intermediate expansions to the outside. The biggest challenge was to achieve quality in the homes, optimizing the available surface as much as possible.Save this picture!© Gonzalo ViramonteSave this picture!Ground Floor PlanSave this picture!© Gonzalo ViramonteIn all our projects we always focus on interpreting the environment and providing a logical and functional response to today’s needs, so the resulting architecture reflects the problem-solving exercise.Save this picture!© Gonzalo ViramonteSave this picture!© Gonzalo ViramonteSave this picture!© Gonzalo ViramonteRegarding the aspect, it was sought to work in a homogeneous language in light tones to achieve spaciousness and a feeling of calm, noble materials such as granite mosaic and brick that express their nature and texture are used for the floors, generating contrast against the white volumes.Save this picture!© Gonzalo ViramonteSave this picture!© Gonzalo ViramonteAs per our technological resolution, we opted for a mixed structural system consisting of an exterior skin of bearing masonry and a metallic structure for the inner and the glass surface.Save this picture!© Gonzalo ViramonteProject gallerySee allShow lessOutdoor Dining Could Become Permanent in NYC as Architects InnovateArticlesRubikum For Three Apartment / ARHITEKTURA / OFFICE FOR URBANISM AND ARCHITECTURESelected ProjectsProject locationAddress:Villa Allende, Córdoba, ArgentinaLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Housing Lead Architects: 2020 “COPY” CopyAbout this officeestudioLZOfficeFollowProductSteel#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingVilla AllendeOn FacebookArgentinaPublished on August 10, 2020Cite: “Azaleas Housing Complex / estudioLZ” [Complejo de viviendas Azaleas / estudioLZ] 10 Aug 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogAluminium CompositesTechnowoodHow to Design a Façade with AluProfile Vertical ProfilesGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisOxidized Copper: Nordic BrownDoorsEGGERWood Laminate Doors in Molecular Plant Science InstituteStonesCosentinoSurfaces – Silestone® Nebula SeriesWall / Ceiling LightsLouis PoulsenLamp – LP RiplsWood Boards / HPL PanelsBruagRoom Dividers – Partition Wall MDFStonesNeolithSintered Stone – Mar del PlataWindowspanoramah!®ah! SecurityPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsMIS Facade PanelCarpetsFabromont AGTextile Floor Covering – Orbital® 07 COLORpunkt®LightsNorka lightingLuminaire – BelfastMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more